Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zdrowa żywność Tuczno

Zachodniopomorskie

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że dostane w terminie warzywa można ukisić także dzięki temu kosztować je poprzez pełny rok. To również pyszny, złoty w bliskim sposobie dodatek i wiele pozytywnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Myślibórz

Co takiego innego stanowi w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Więc one zakładają cukry w efektach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ odpornościowy, lecz nie tylko. Coraz dobrze słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co wpływa, że całe bakterie w jelitach mają i pomysł na nasze zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej jedynej mikroflory, a nawet powinien ją wziąć pod opiekę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co dobrze, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w całości surowej. I toż duży przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości także w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać z nich funkcjonowań że szybko wiesz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas również zlokalizujesz w ostatnim artykule. Czyli do działania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w naszych sokach. Inaczej będzie posiadać dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go również znowu ubij kapustę. Sposób obecny będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. I zatem będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje obecnie gotowa. Na brzeg daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki pomieść w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na poszczególny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełni. Obejmuj je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i suchego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz posiadać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego więc zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grup, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w sumy zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś tak przez tydzień w jasnym pomieszczeniu. Plus toż aby istniałoby na końcu! Smacznego!
Sklep z Naszymi produktami
Artykuł został wymyślony przez polskie sklepy oferujący Nasze produkty z dostawą do apartamentu w Niemczech.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments